måndag 20 april 2015

v 16: Tors. Samhällsekonomi och Omställning

I torsdags startade vi upp området Samhällsekonomi ordentligt. I detta område ingår 2 kapitel så kom ihåg att du ska svara på frågorna både på sida 267 och 297.

Sedan gick vi igenom de 3 förutsättningarna som krävs för att ett land ska kunna producera något: Råvaror, Arbetskraft och Realkapital. Tillsammans kallas dessa för produktionsfaktorer.

Vi har prov i ekonomi på torsdag 30/4. Det är ett kortare prov som du gör på lektionen (inte lika stort som Riksdags-provet). Du ska också göra ett hemprov som du får jobba med hemma ändra fram till 30/4. Börja redan nu! Här är det mer analyserande frågor och du får använda böcker, internet mm.
Här kan du hämta hemprovet: Hemprov ekonomi
Här kan du hämta en lista på vad som ingår i de båda proven: Detta ingår i proven

Sedan vände vi på perspektiven och funderade över hur vår ekonomi och vårt beteende påverkar vår omvärld och klimatet. Kan vi verkligen fortsätta leva som vi gör? Hur kommer klimatförändringarna att påverka oss i framtiden?
Blir vi lyckligare av mer pengar och större bilar? Eller skulle vi må bra av ett annat samhälle?

I dessa sammanhang pratar man ibland om Omställning av samhället. Omställning betyder att vi måste ändra på samhället och vårt sätt att leva för att det ska fungera i framtiden då vi tex inte kan använda lika mycket energi eller improtera varor från länder långt borta. Några har redan börjat med detta. Din uppgift är att hitta en grupp som jobbar med att ställa om samhället på något sätt. Här kan du hämta uppgiften: Uppgift Omställning.

Inga kommentarer: