måndag 9 februari 2015

v 7: Mån. Vilka förväntningar finns på dig?

Svara på frågan:

Vilka olika förväntningar finns på dig, beroende på om du är kvinna eller man, född i Sverige eller utomlands och din sociala tillhörighet? (dvs klass, kön, etnicitet).

Svara genom att kommentera detta inlägg, senast mån 9/2!

8 kommentarer:

Elin sa...

Personligen så har jag nog tänkt mest på de förväntningar som kommer med vilket kön jag har. Jag har aldrig varit en tjej enligt de normer som finns i samhället. Jag har alltid blivit bemött med frågor om varför jag inte har tjejkläder, smink osv. Oftast på ett negativt sätt. Jag upplever ofta att människor tar sig rätten att fråga saker som man aldrig skulle fråga någon annan. Det förväntas att jag ska gilla vissa saker, klä mig på ett visst sätt och vara någon jag inte är, bara baserat på mitt kön. Som jag förresten inte ens tycker att någon har med att göra.
Utifrån klass och etnicitet har jag nog egentligen inga exempel som jag kan komma på.

Mamak sa...

Här i Sverige har jag tänkt mest på de förväntningar som kommer med vilken etnicitet jag har.Ibland har jag blivit bedömt med en del av människor som tänker alla invandrare kommer till Sverige på grund av fattigdom och misär. Däremot jag hade bättre ekonomi i mitt hemland.Faktiskt jag har bytt min klasskamp när jag har flyttat till Sverige.Man kan inte bedöma alla på en blick.

Emil Karlsson sa...

Jag vet inte. Som son till mina föräldrar förväntas väl det att jag hjälper till med vissa sysslor här hemma, som gräsklippning, snöskottning, flytta tunga objekt m.m.
Som svensk förväntas jag väl att jag ska arbeta och betala skatt...höhö.
Men som en person med väldigt stort teknikintresse förväntas det att jag kan ALLT inom ämnet, det gör jag inte.
Sen har man ju alltid egna förväntningar på sig själv, tänker dock inte ge några exempel.

Maria Drugge sa...

Ja, jag håller med Emil samt tänker jag att när jag bli förbättrad så ska jag söka ett jobb och betala skatt. Jag tycker att man eller kvinna det var samma jag mena att man är en person och kvinna är en person och man kan hjälpa varandra.

Lisa Lärare sa...

Tack för era kommentarer!
Elin, det är mycket intressant det du skriver, att om man inte följer normen så kan man få frågor som inte ställs till någon annan. Om man följer normen (= är "normal") så får man inte de frågorna.

Mamak, vilket bra exempel! Menar du att du har gjort en klassresa när du kom till Sverige? Nedåt?

Emil, du ger tydliga, bra exempel från vardagen där du märker vad som förväntas av dig för att du är son, teknikintresserad eller svensk. Tex att människor förväntar sig att du ska göra vissa saker och kunna vissa saker även om det inte stämmer. Intressant!

Maria, ja du vill ha ett jämlikt samhälle!

Märta sa...

Som Emil skrev är det så att man förväntas arbeta och betala skatt. Man förväntas att vara på ett viss sätt, inte ta för mycket plats eller skryta om vad man gjort för bra i sitt liv.

Nuttarucha sa...

De många av mina kompisar i mitt hemland hade förväntningar på mig. De trodde att jag har ett bra liv i Sverige och mitt liv är bättre än dem. Eftersom de har sett flok som bor och jobba utom land har visat sig som rika personer när de komtillbaka hemlandet. Därför mina kompisar trodde att jag tjänar bra penga i Sverige. i förra året hade jag rest till mitt hemland för att hälsa på mina släktingar ock kompisar.Jag tvingas att betala mat för dem.Jag gillade inte det.Eftersom jag inte är rik person som de trodde.

Lisa Lärare sa...

Tack för era kommentarer Märta och Nuttarucha! Märta, du skriver om något som jag tror många känner igen sig i - att inte ta för mycket plats eller berätta om vad man gjort som är bra. Varför är det så? Är det typiskt för en svensk kultur?

Nuttarucha, du skriver mycket intressant om förväntningar från personer i ditt hemland, att du ska komma och hälsa på med mycket pengar osv. För att de har en bild av vad som händer om man åker utomland. Ett tydligt exempel där du råkat ut för andra personers (felaktiga) förväntningar.
Tack!