måndag 20 oktober 2014

V 43: Hur påverkas du av en demokrati/diktatur?

Din hemuppgift till torsdag 23/10 är att svara på denna fråga här på bloggen. Skriv ditt svar i en kommentar. Som vanligt ber jag dig tänka igenom ditt svar ordenligt. Försök komma med många exempel och aspekter. Och som vanligt får ni gärna kommentera och utveckla varandras resonemang!

Frågan är:
Hur tror du att ditt liv påverkas av om du bor i en demokrati eller en diktatur?
Vilka områden i ditt liv skulle förändras? Vad skulle bli annorlunda? Skulle du påverkas som person?

Svara genom att skriva en kommentar till detta inlägg!

6 kommentarer:

Muhammad Salih sa...

Jag bodde i en diktatur. Född i Sovjetunionen. Och efter kollapsen av Sovjetunionen Uzbekistan blev mitt hemland nezavysimoy land. Men en kommunistisk diktator Karimov blev den nya presidenten i landet. Och så är det 25 år är president Uzbekistan.

Republiken slogs samtliga oppositionspartier. Jag satt också nästan 10 år i en uzbekisk fängelse. Min yngre bror är också sitter där.

Anonym sa...

Jag tror att om jag levde i en diktatur, så skulle jag inte ha möjlighet att kunna påverka, säga vad jag vill, tycka vad jag vill.
Kanske inte ha webb sidor el TV, nås av nyheter, hamna i fängelse för att jag tycker på ett visst sätt, eller inte få ha de kläder jag vill, allt beror ju givetvis på vilken ledare" vi skulle ha, det skulle påverka hemma livet arb livet, mina fritidsintressen, jag skulle kanske inte kunna vara med i en miljörörelse osv, som person skulle det påverka att bli nedstämd, känna mig förtryckt, känna mindre värde" att leva i demokrati gör att vi har med att påverka, vi har rösträtt, fri opinionsbildning, inga kan hindra oss från att tycka och tänka som vi vill, att ha sin chans att uttrycka sin egen mening,

Emma sa...

Om jag levde i en diktatur skulle vi inte ha någon rösträtt och heller inte ha någonting att säga till om.
Hur det skulle påverka en annan vet man inte beroende på vem som styr. Jag skulle ex kunna bli straffad för att jag tycker på ett visst sätt, jag skulle kanske inte få vara med i vissa organisationer som dom som styr inte tycker passar bra.

MARIA DRUGGE sa...

Jag tror att jag bor i en demokrati är det bättre , jag vill inte bo där det finns diktatur, i en diktarur finns inte jämnställdhet, och om man bor i en demokrati kan man ha åsikter,

Anonym sa...

Jag tror att livet i ett demokratiskt samhälle är ett mycket bättre liv på alla sätt. Man får ta ställning, vara med att påverka och man får uttrycka sina åsikter. Man känner sig mer delaktig i hur landet styrs och vad som sker i ett demokratiskt samhälle. Det enda positiva jag över huvud taget hört eller kan komma att tänka på i en diktatur, är vad jag läst i historieböcker. Att en diktatur kan bli en stark världsmakt pga att inga andra tankar en diktaturens får komma fram, de styr med järnhand. Då kan det bli ett starkt land militärt och ekonomiskt kanske... Annars har jag ingen aning om vad som skulle vara bra med en diktatur. /Ricky

Unknown sa...

Jag tror att livet i ett demokratiskt är mycket bra att man leva på. det påverkar att alla människor får säga vad de vill i radio, tv och internet.Man får skiva vad de vill i tidningar och man får uttrycka åsikter. Alla människor har rättigheter i samhället och folk får bestämma.Det är mycket svårt att man livet i en diktatur och människor har inte rättigheter i samhället.människor får inte säga vad de tycker.De styr med polis och militärkraft.